Varför hostar barn?

Hosta är en försvarsmekanism som hjälper kroppen att göra sig av med irriterande partiklar och ämnen som hamnat i lungorna. I grunden är hosta alltså något bra! Men hosta hos barn kan också vara väldigt påfrestande, särskilt om hostan blir långvarig eller barnet hostar mycket på natten. Hosta hos barn brukar yttra sig antingen som torrhosta eller slemhosta, lite beroende på vad orsaken är. Ibland kan den också låta skrällande, pipande eller kiknande.

Den vanligaste orsaken till hosta hos barn är förkylning och då kommer hostan ofta tillsammans med feber och snuva. Barn kan också få hosta utan förkylning, till exempel på grund av astma, allergi, lunginflammation, kikhosta eller irriterande ämnen i luften, till exempel cigarettrök. Plötslig och kraftig hosta kan däremot bero på att barnet satt i halsen. Eftersom hosta är en skyddsreflex ska man inte behandla den i onödan, men det finns tillfällen då du kan behöva söka vård för ditt barns hosta.

Slemhosta

Symtom & orsak

Slemhosta är i sig ingen sjukdom utan oftast symtom på en vanlig infektion som förkylning eller influensa. Precis som ordet antyder är det en typ av hosta som ger slem i halsen som ibland kan vara tjockt och svårt att hosta upp. En del barn har så svårt att få upp allt slem i halsen att de hostar tills de kräks. Hostattackerna kan komma när barnet anstränger sig, skrattar eller leker livligt men också på natten. Förutom att långvarig slemhosta kan göra det svårt för barnet att sova, kan det leda till att barnet får ont i magen, halsen och ibland även bröstet.

Slemhosta och förkylning

Hos barn beror hosta oftast på förkylning som i sin tur orsakas av virus eller bakterier. Yngre barn kan få upp till tio förkylningar per år med symtom som feber, snuva, hosta och ont i halsen. Det kan även hända att barnet får hosta men ingen feber. Hostan kan vara torr i början, för att sedan övergå till slemhosta efter några dagar. Det är inte ovanligt med långvarig slemhosta hos barn som sitter i flera veckor efter att de andra förkylningssymtomen försvunnit. Långvarig slemhosta kan bero på att slemhinnorna i luftvägarna har blivit retade eller överkänsliga, till exempel på grund av virus, mykoplasma eller kikhosta. Om hostan varar i mer än några veckor kan det vara något annat som ligger bakom, som astma eller allergi.

Behöver du hjälp med bedömning av ditt barns hosta?

Bli av med slemhosta

Testa de här tipsen för att bli av med ditt barns slemhosta:

  • Ge mycket vätska. Om ditt barn har långvarig slemhosta är det viktigt att hen får i sig mycket vätska, eftersom vätskan tunnar ut slemmet och gör det lättare att hosta upp. Ge gärna vatten, ljummen saft eller någon annan dryck som barnet gillar.
  • Höj upp huvudet. Höj upp huvudändan på barnets säng genom att lägga böcker under sängbenen eller låt äldre barn sova med en extra kudde för att minska risken för hosta på natten.
  • Lindra nästäppa. Om hostan beror på en förkylning kan den förvärras av nästäppa som gör att barnet måste andas genom munnen och snor som rinner ner i svalget. Då kan det vara värt att pröva en receptfri nässpray eller näsdroppar till natten, så att barnet lättare kan andas genom näsan.
  • Undvik irriterande miljöer. Försök att undvika rökiga, dammiga eller torra miljöer som kan förvärra barnets hosta.

När ska jag söka vård för mitt barns slemhosta?

Slemhosta är vanlig hos barn. Om barnet verkar må bra i övrigt, är hostan förmodligen inget att oroa sig över. Om ditt barn däremot har långvarig eller besvärlig slemhosta, bör ni söka vård. Att få hostan undersökt är viktigare ju yngre barnet är, eftersom slemmet kan sätta igen andningsvägarna.

Smidig kontakt med läkare för hela familjen. Dygnet runt, var du än är.

Sök vård direkt online

Om ditt barn får svårt att andas eller hög feber eller är orkeslöst, bör du låta barnet genomgå en fysisk undersökning på en akutmottagning eller vårdcentral. Hitta och kontakta barnets vårdcentral.

Om situationen är akut (t.ex. om ditt barn satt något i halsen och inte kan hosta upp det), kontakta genast 112.

Slemlösande huskur

Vid långvarig slemhosta eller mycket tjockt slem i halsen kan det vara värt att testa en slemlösande huskur. Här är några vanliga tips:

Honung. Att dricka honungsvatten är en vanlig slemlösande huskur som det faktiskt finns vetenskapligt stöd för. Att ta lite honung på en sked innan sänggåendet kan hjälpa till att lena halsen och dämpa barnets hosta. Tänk bara på att inte ge honung till barn under ett år, då den kan innehålla en bakterie som är skadlig för små barn.

Löktricket. Flera av de mest populära huskurerna för slemhosta hos barn involverar lök i olika former. Många föräldrar tipsar till exempel om att slå varmt vatten över en skål med grovhackad lök och ställa den under sängen eller på nattygsbordet när barnet ska lägga sig. Lök har ingen bevisad effekt men en del upplever att det har hjälpt deras barn.

Hostmedicin

Eftersom hosta hjälper kroppen att bli av med det som irriterar luftrören ska man bara behandla barn med hostmedicin om det verkligen behövs, till exempel om barnet är väldigt trött för att hostan stör nattsömnen eller hen har ont på grund av hostan. På apoteket finns receptfria slemlösande hostmediciner som kan användas vid tillfällig kortvarig slemhosta hos barn. Var noga med att bara ge receptfri hostmedicin som är godkänd för barn och rådfråga en läkare först om ditt barn är under två år.

Det finns även receptbelagd hostmedicin för barn som dels hjälper till att lösa upp slem i halsen och dels vidgar luftrören. Kontakta vården om ditt barn har långvarig eller svår slemhosta och den receptfria medicinen inte hjälper. Det kan hända att en läkare behöver bedöma vad hostan beror på och rekommendera en lämplig behandling.

Torrhosta eller rethosta

Symtom & orsak

Om det kittlar och kliar i halsen på ditt barn och hen hostar utan att det kommer upp något slem, så kan det vara ett tecken på torrhosta, eller rethosta. Torrhosta hos barn är ett vanligt symtom i samband med förkylning och övergår ofta i slemhosta efter ett tag, när infektionen gör att det bildas slem i luftvägarna. Hostan är ofta kvar långt efter att andra symtom på förkylningen – som snuva, nästäppa, feber och halsont – har försvunnit. Det kan bero på att slemhinnorna behöver mer tid för att återhämta sig eller att förkylningen har övergått i en annan infektion, till exempel bihåleinflammation. Ibland kan torrhosta pågå i flera veckor, något som kan bli jobbigt för både barn och föräldrar, särskilt om barnet inte kan sova på grund av hosta på natten. Hosta som inte går över flera veckor efter en infektion kan också bero på att barnet har utvecklat astma.

En del barn får rethosta för att de är överkänsliga mot något ämne i omgivningen, till exempel parfym, damm eller rök. Den här typen av hosta förväxlas lätt med astma men skiljer sig på så vis att den inte blockerar luftvägarna. Torrhosta hos barn kan också triggas av väldigt kall eller torr luft. Därför kan slemhinnorna bli särskilt irriterade på vintern, då luftfuktigheten i husen är betydligt lägre och det är stor skillnad mellan utomhusklimatet och inomhusklimatet.

Lindra torrhosta

Det viktigaste att tänka på om barn får besvärande rethosta är att de dricker ordentligt med vätska. Ge något som ditt barn tycker om, till exempel vatten, saft eller lite honung och citron blandat i varmt vatten. Honung är en vanlig huskur som kan lena halsen och dämpa hostan. Det finns också receptfria läkemedel för hosta hos barn som en del upplever hjälper. Om barnet hostar mycket på natten kan man pröva att höja huvudändan av sängen med några böcker under sängbenen. Är det torr luft som triggar hostan kan den även lindras med en luftfuktare.

Andra sorters hosta [bronkit, luftrörskatarr, allergi]

Det kan finns många anledningar till att ditt barn drabbas av besvärande hosta. Kontakta vården om ditt barn har långvarig hosta eller andra astmaliknande symtom, eller om du misstänker att barnet kan ha blivit smittat av Covid-19.

Luftrörskatarr/bronkit. Luftrörskatarr är en inflammation som gör att luftrörens slemhinnor svullnar upp och kallas ibland för förkylning i luftrören eller bronkit. Inflammationen orsakas ofta av RS-virus och kan förutom hosta och andra förkylningssymtom också orsaka astmaliknande symtom och slem i halsen.

Lunginflammation. Lunginflammation brukar orsakas av bakterier som pneumokocker eller mykoplasma och är en vanlig infektion som brukar behandlas med antibiotika. Hos barn kan infektionen ge symtom som feber, frossa och torr, hackande hosta. Det kan vara svårt att skilja på lunginflammation och bronkit, eftersom symtomen ofta är snarlika.

Astma och allergi. Astma och allergi mot pollen, pälsdjur, kvalster och olika födoämnen kan orsaka rethosta hos barn. Om barnet är allergiskt brukar det förutom hosta och andra typiska förkylningssymtom få besvär i ögon, näsa, svalg och luftrör. Astma brukar istället ge väsande och pipande andning, andnöd och långvarig hosta när barnet är förkylt, ofta på natten eller när barnet leker livligt.

Krupp. Om barnet har en skällande hosta som leder till heshet kan det vara ett tecken på krupp. Krupp drabbar oftast yngre barn och beror på en virusinfektion som gör så att området strax under stämbanden svullnar och gör det svårare för luften att passera, särskilt på natten. Höjt huvudläge och frisk, kall nattluft kan lindra symtom på krupp men om barnet har svåra besvär kan det behöva medicin.

Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). En annan orsak till hosta hos barn är refluxsjukdomen GERD, en störning som gör att magsyra kan hamna i svalget och luftrören under natten. Du kan lindra reflux genom att hålla barnet upprätt efter att det har ätit, undvika sena måltider, höja huvudändan på sängen och ge yngre barn mindre men fler måltider.

Kikhosta. Kikhosta orsakas av en bakterie som ger hostattacker som blir alltmer intensiva och ofta slutar med en djup inandning, eller ”kikning”. Hostan brukar bli värre på natten och vid måltider, och slutar ofta med att barnet kräks eller tappar andan. I Sverige vaccineras barn mot kikhosta men det brukar ändå dyka upp några hundra fall per år.