Hosta är en försvarsmekanism som hjälper kroppen att göra sig av med irriterande partiklar och ämnen som hamnat i lungorna. I grunden är hosta alltså något bra! Men hosta hos barn kan också vara väldigt påfrestande, särskilt om hostan blir långvarig eller barnet hostar mycket på natten.
Hosta hos barn brukar yttra sig antingen som torrhosta eller slemhosta, lite beroende på vad orsaken är. Ibland kan den också låta skrällande, pipande eller kiknande.
Den vanligaste orsaken är förkylning, ofta med feber och snuva. Barn kan också få hosta på grund av astma, allergi, lunginflammation, kikhosta eller irriterande ämnen i luften. Plötslig och kraftig hosta kan även bero på att barnet satt något i halsen.
Då hosta är en skyddsreflex ska man inte behandla i onödan. Men det finns tillfällen då du kan behöva söka vård för barnets hosta.
Hosta hos barn


Slemhosta eller torrhosta?
Slemhosta är i sig ingen sjukdom utan oftast symtom på en vanlig infektion som förkylning eller influensa. Slemmet i halsen kan vara tjockt och svårt att hosta upp. Hostattackerna kan komma när ditt barn anstränger sig, skrattar eller leker livligt men också på natten. Vissa barn hostar tills de kräks.
Förutom att göra det svårt för barnet att sova, kan långvarig slemhosta leda till magont, halsont och ibland även smärta i bröstet.
Slemhosta – symtom och orsaker
Hos barn beror hosta oftast på förkylning orsakad av virus eller bakterier. Yngre barn kan få upp till tio förkylningar per år med feber, snuva, hosta och halsont, men de kan även få hosta utan feber.
Hostan kan vara torr i början och övergå till slemhosta som kan vara i flera veckor efter att övriga förkylningssymtom försvunnit. Det här kan bero på att slemhinnorna i luftvägarna har blivit retade eller överkänsliga på grund av virus, mykoplasma eller kikhosta. Varar hostan i mer än några veckor kan det vara något annat som ligger bakom, som astma eller allergi.

Lär dig mer om slemhosta hos barn
Hostmedicin mot slemhosta
Man ska bara behandla barn med hostmedicin om det verkligen behövs, om hostan stör sömnen eller om barnet har ont. På Apotek Hjärtat finns receptfri slemlösande hostmedicin mot tillfällig kortvarig slemhosta hos barn. Var noga med att bara ge receptfri hostmedicin godkänd för barn. Prata med en läkare först om barnet är under två år.
Om barnet har långvarig eller svår slemhosta och den receptfria hostmedicinen inte hjälper bör du söka vård. En läkare kan skriva ut receptbelagd hostmedicin för barn, som löser upp slem i halsen och vidgar luftrören.

När ska du söka vård åt ditt barn
Slemhosta är vanlig hos barn. Mår barnet bra i övrigt är det förmodligen inget att oroa sig över. Har ditt barn däremot långvarig eller besvärlig slemhosta, bör ni söka vård. Att få hostan undersökt är viktigare ju yngre barnet är, då slemmet kan blockera andningsvägarna.

Smidig kontakt med läkare för hela familjen. Dygnet runt, var du än är.
Får barnet svårt att andas, hög feber eller är orkeslöst – kontakta akutmottagning eller vårdcentral.
Är situationen akut (t ex om barnet satt något i halsen och inte kan hosta upp det) – kontakta genast 112.
Läs mer om hosta hos barn på Min Doktor »
Så vet du om du ska söka vård »

Vad kan du göra själv för att lindra barnets slemhosta?
Ge mycket vätska. Det tunnar ut slemmet och gör det lättare att hosta upp. Ge gärna vatten, ljummen saft eller något annat som barnet gillar.
Höj upp huvudet. Lägg böcker under sängbenen eller låt äldre barn sova med en extra kudde för att lindra hosta på natten.
Lindra nästäppa. Hosta kan förvärras av nästäppa vid förkylning. Prova en receptfri nässpray eller näsdroppar till natten. Det förhindrar att snor rinner ner i svalget och gör det lättare för barnet att andas genom näsan.
Undvik irriterande miljöer. Rökiga, dammiga eller torra miljöer kan förvärra barnets hosta.
Honungvatten. Kan bidra till att lösa upp slem i halsen och lindra hostan. Lite honung på en sked till kvällen kan också dämpa hostan på natten. Men undvik att ge honung till barn under ett år, då den kan innehålla en bakterie som är skadlig för små barn.
Löktricket. Att slå varmt vatten över en skål med grovhackad lök och ställa den under sängen eller på nattygsbordet när barnet ska sova är en annan gammal huskur, dock utan bevisad vetenskaplig effekt.
Torrhosta – symtom och orsaker
Har barnet kli i halsen och hostar utan att det kommer upp slem kan det vara ett tecken på torrhosta eller rethosta. Det är ett vanligt symtom vid förkylning, som ofta övergår i slemhosta efter ett tag. Hostan är ofta kvar långt efter att andra förkylningssymtom har försvunnit, då slemhinnorna behöver tid att återhämta sig eller för att förkylningen har övergått i en annan infektion, t ex bihåleinflammation.
Torrhosta kan pågå i flera veckor och bli jobbig för både barn och föräldrar, om barnet inte får sova. Långvarig torrhosta efter en infektion kan också bero på att ditt barn har utvecklat astma.
Vissa barn får rethosta för att de är överkänsliga mot något ämne, t ex parfym, damm eller rök. Det här förväxlas lätt med astma men skiljer sig på så vis att luftvägarna inte blockeras. Torrhosta hos barn kan också triggas av kall eller torr luft, särskilt på vintern, då luftfuktigheten inomhus är lägre.

Vad kan du göra själv för att lindra barnets torrhosta?
Viktigast att tänka på om ditt barn får besvärande torrhosta är att ge ordentligt med vätska. Gärna något som ditt barn tycker om, som vatten, saft eller lite honung och citron blandat i varmt vatten. En sked honung kan ibland hjälpa till dämpa hostan.
På Apotek Hjärtat finns även receptfria läkemedel mot hosta hos barn. Om barnet hostar mycket på natten – prova att höja sängens huvudända. Är det torr luft som triggar hostan kan den ibland lindras med en luftfuktare i sovrummet.
Andra typer av hosta
Det kan finnas många skäl till att ditt barn drabbas av besvärande hosta. Har barnet långvarig hosta eller andra astmaliknande symtom eller om du misstänker att det kan ha blivit smittat av Covid-19 – sök vård.
Luftrörskatarr eller bronkit
En inflammation som gör att luftrörens slemhinnor svullnar. Orsakas ofta av RS-virus och kan även orsaka astmaliknande symtom och slem i halsen.
Lunginflammation
Brukar orsakas av bakterier som pneumokocker eller mykoplasma och behandlas ofta med antibiotika. Kan hos barn ge feber, frossa och torr, hackande hosta som kan vara svår att skilja från bronkit, då symtomen liknar varandra.
Astma och allergi
Överkänslighet mot pollen, pälsdjur, kvalster och olika födoämnen kan orsaka rethosta hos barn. Är barnet allergiskt brukar det även få besvär i ögon, näsa, svalg och luftrör, med väsande och pipande andning, andnöd och långvarig hosta när barnet är förkylt, ofta på natten eller vid livlig lek.
Krupp
Drabbar oftast yngre barn och ger en skällande hosta som leder till heshet. Beror på en virusinfektion som gör att området strax under stämbanden svullnar och hindrar luften att passera, särskilt på natten. Högt huvudläge och frisk, kall nattluft kan lindra symtomen. Men om barnet har svåra besvär kan hostan behöva behandlas med läkemedel.
Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD)
En störning som gör att magsyra kan hamna i svalget och luftrören under natten. Kan lindras genom att hålla barnet upprätt efter att det har ätit, undvika sena måltider, höja huvudändan på sängen och ge yngre barn mindre men fler måltider.
Kikhosta
Orsakas av en bakterie som ger alltmer intensiva hostattacker och ofta slutar med en djup inandning, eller ”kikning”. Brukar bli värre på natten och vid måltider och slutar ofta med att barnet kräks eller tappar andan. I Sverige vaccineras barn mot kikhosta, men det brukar ändå dyka upp några hundra fall per år.