Hoppa till innehåll
Barn och hosta

Hosta hos barn

Hosta är en försvarsmekanism som hjälper kroppen att göra sig av med irriterande partiklar och ämnen som hamnat i lungorna. I grunden är hosta alltså något bra! Men hosta hos barn kan också vara väldigt påfrestande, särskilt om hostan blir långvarig eller barnet hostar mycket på natten.

Hosta hos barn brukar yttra sig antingen som torrhosta eller slemhosta, lite beroende på vad orsaken är. Ibland kan den också låta skrällande, pipande eller kiknande.

Den vanligaste orsaken är förkylning, ofta med feber och snuva. Barn kan också få hosta på grund av astma, allergi, lunginflammation, kikhosta eller irriterande ämnen i luften. Plötslig och kraftig hosta kan även bero på att barnet satt något i halsen.

Då hosta är en skyddsreflex ska man inte behandla i onödan. Men det finns tillfällen då du kan behöva söka vård för barnets hosta.


slemhosta eller torrhosta

Slemhosta eller torrhosta?

Slemhosta är i sig ingen sjukdom utan oftast symtom på en vanlig infektion som förkylning eller influensa. Slemmet i halsen kan vara tjockt och svårt att hosta upp. Hostattackerna kan komma när ditt barn anstränger sig, skrattar eller leker livligt men också på natten. Vissa barn hostar tills de kräks.

Förutom att göra det svårt för barnet att sova, kan långvarig slemhosta leda till magont, halsont och ibland även smärta i bröstet.

Slemhosta – symtom och orsaker

Hos barn beror hosta oftast på förkylning orsakad av virus eller bakterier. Yngre barn kan få upp till tio förkylningar per år med feber, snuva, hosta och halsont, men de kan även få hosta utan feber.

Hostan kan vara torr i början och övergå till slemhosta som kan vara i flera veckor efter att övriga förkylningssymtom försvunnit. Det här kan bero på att slemhinnorna i luftvägarna har blivit retade eller överkänsliga på grund av virus, mykoplasma eller kikhosta. Varar hostan i mer än några veckor kan det vara något annat som ligger bakom, som astma eller allergi.

Lär dig mer om slemhosta hos barn

Sök vård för din hosta

Slemhosta är vanlig hos barn. Mår barnet bra i övrigt är det förmodligen inget att oroa sig över. Har ditt barn däremot långvarig eller besvärlig slemhosta, bör ni söka vård. Att få hostan undersökt är viktigare ju yngre barnet är, då slemmet kan blockera andningsvägarna. Får barnet svårt att andas, hög feber eller är orkeslöst – kontakta akutmottagning eller vårdcentral. Är situationen akut (tex om barnet satt något i halsen och inte kan hosta upp det) – kontakta genast 112.

Hostmedicin mot slemhosta

Man ska bara behandla barn med hostmedicin om det verkligen behövs, om hostan stör sömnen eller om barnet har ont. På Apotek Hjärtat finns receptfri slemlösande hostmedicin mot tillfällig kortvarig slemhosta hos barn. Var noga med att bara ge receptfri hostmedicin godkänd för barn. Prata med en läkare först om barnet är under två år.

Om barnet har långvarig eller svår slemhosta och den receptfria hostmedicinen inte hjälper bör du söka vård. En läkare kan skriva ut receptbelagd hostmedicin för barn, som löser upp slem i halsen och vidgar luftrören. Hos Min Doktor får du smidig kontakt med läkare för hela familjen. Dygnet runt, var du än är. De hjälper även till om du behöver förnya barnets recept.

Huskur

Vad kan du göra själv för att lindra barnets slemhosta?

Vid slemhosta är det viktigt att dricka mycket vätska för att bli av med slemmet i luftrören och hjälpa kroppens läkeprocess. Slemhosta kan även förvärras av torr och kall luft, så prova att använda en luftfuktare för att motverka torr luft i hemmet. Vid nästäppa kan det vara bra med en nässpray eller näsdroppar vid sänggående för att göra det lättare att andas genom näsan och på så vis minska risken för hostattacker på natten.

Slemlösande huskurer

Ge mycket vätska. Det tunnar ut slemmet och gör det lättare att hosta upp. Ge gärna vatten, ljummen saft eller något annat som barnet gillar.
Höj upp huvudet. Lägg böcker under sängbenen eller låt äldre barn sova med en extra kudde för att lindra hosta på natten.
Undvik irriterande miljöer. Rökiga, dammiga eller torra miljöer kan förvärra barnets hosta.
Honungvatten. Kan bidra till att lösa upp slem i halsen och lindra hostan. Lite honung på en sked till kvällen kan också dämpa hostan på natten. Men undvik att ge honung till barn under ett år, då den kan innehålla en bakterie som är skadlig för små barn.
Löktricket. Att slå varmt vatten över en skål med grovhackad lök och ställa den under sängen eller på nattygsbordet när barnet ska sova är en annan gammal huskur, dock utan bevisad vetenskaplig effekt.

Honung

Vad kan du göra själv för att lindra barnets torrhosta?

Viktigast att tänka på om ditt barn får besvärande torrhosta är att ge ordentligt med vätska. Gärna något som ditt barn tycker om, som vatten, saft eller lite honung och citron blandat i varmt vatten. En sked honung kan ibland hjälpa till dämpa hostan.

Apotek Hjärtat finns även receptfria läkemedel mot hosta hos barn. Om barnet hostar mycket på natten – prova att höja sängens huvudända. Är det torr luft som triggar hostan kan den ibland lindras med en luftfuktare i sovrummet.

Andra typer av hosta

Det kan finnas många skäl till att ditt barn drabbas av besvärande hosta. Har barnet långvarig hosta eller andra astmaliknande symtom eller om du misstänker att det kan ha blivit smittat av Covid-19 – sök vård.

Luftrörskatarr eller bronkit

En inflammation som gör att luftrörens slemhinnor svullnar. Orsakas ofta av RS-virus och kan även orsaka astmaliknande symtom och slem i halsen.

Lunginflammation

Brukar orsakas av bakterier som pneumokocker eller mykoplasma och behandlas ofta med antibiotika. Kan hos barn ge feber, frossa och torr, hackande hosta som kan vara svår att skilja från bronkit, då symtomen liknar varandra.

Astma och allergi

Överkänslighet mot pollen, pälsdjur, kvalster och olika födoämnen kan orsaka rethosta hos barn. Är barnet allergiskt brukar det även få besvär i ögon, näsa, svalg och luftrör, med väsande och pipande andning, andnöd och långvarig hosta när barnet är förkylt, ofta på natten eller vid livlig lek.

Krupp

Drabbar oftast yngre barn och ger en skällande hosta som leder till heshet. Beror på en virusinfektion som gör att området strax under stämbanden svullnar och hindrar luften att passera, särskilt på natten. Högt huvudläge och frisk, kall nattluft kan lindra symtomen. Men om barnet har svåra besvär kan hostan behöva behandlas med läkemedel.

Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD)

En störning som gör att magsyra kan hamna i svalget och luftrören under natten. Kan lindras genom att hålla barnet upprätt efter att det har ätit, undvika sena måltider, höja huvudändan på sängen och ge yngre barn mindre men fler måltider.

Kikhosta

Orsakas av en bakterie som ger alltmer intensiva hostattacker och ofta slutar med en djup inandning, eller ”kikning”. Brukar bli värre på natten och vid måltider och slutar ofta med att barnet kräks eller tappar andan. I Sverige vaccineras barn mot kikhosta, men det brukar ändå dyka upp några hundra fall per år.